Saturday, August 18, 2012

4. Εξυπηρέτηση τυφλών ατόμων ή ατόμων που έχουν πολύ μειωμένη όραση







4.     ΤΥΦΛΟΙ  ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

-         Ο οδηγός πρέπει να καθοδηγήσει το τυφλό άτομο και να του υποδείξει τις θέσεις που παρέχουν εξειδικευμένο εξοπλισμό για τις ανάγκες των επιβατών αυτών.

-         Ρωτά το τυφλό άτομο πού θα κατεβεί και μεριμνά ώστε οι οδηγίες που παρέχονται από το μεγάφωνο του λεωφορείου είναι οι σωστές.


Υπάρχουν φορές που ένα άτομο τυφλό η με μειωμένη όραση έχει δυσκολίες στο να βρει το δρόμο του θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το βοηθήσουμε:



α. Πλάι – πλάι





Σταθείτε ελαφρώς μπροστά από το άτομο που θα βοηθήσετε και πείτε του, ή τοποθετείστε εσείς το χέρι του, ώστε να πιάσει το χέρι σας λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα σας. Κρατάτε το μπράτσο σας κοντά στο σώμα σας.



β. Σε μονή γραμμή:



Επειδή ο διάδρομος του λεωφορείου είναι στενός, εξηγείστε ότι χρειάζεται να περπατάτε σε μονή γραμμή και μετακινήστε το χέρι του πίσω από την πλάτη σας. Πείτε στο άτομο να μετακινηθεί πίσω σας ενώ κρατά ακόμη το μπράτσο σας με το χέρι του τεντωμένο ίσια μπροστά ώστε να μην πατήσει τις φτέρνες σας.


γ. Αλλάζοντας πλευρές:

Σταθείτε ακίνητος. Πείτε στον σύντροφο σας να περάσει πίσω σας, διατηρώντας επαφή μαζί σας μέχρι να μεταφέρει το κράτημα του στο άλλο σας μπράτσο.



 
δ. Περπατώντας δια μέσου μιας εισόδου:

Είναι πιο εύκολο αν το άτομο με οπτική αναπηρία στέκεται στο πλάι σας, στην πλευρά που ανοίγει η πόρτα, ενώ κρατά ακόμη το μπράστο σας. Ανοίξετε την πόρτα με το χέρι που οδηγείτε. Περάστε δια μέσου της εισόδου, επιτρέποντας στο σύντροφο σας να κρατά την πόρτα με το ελεύθερο του χέρι και να την κλείσει.

 

ε. Για να καθίσει:




Τοποθετείστε το χέρι σας, που οδηγείτε, στην πλάτη ή στο πλάι της καρέκλας. Επιτρέψτε στο άτομο με οπτική αναπηρία να γλιστρήσει το χέρι του κάτω από το μπράτσο σας για να βρει το κάθισμα. Ποτέ μη σπρώξτε το τυφλό άτομο ή το άτομο με μειωμένη όραση σε μια καρέκλα.

ζ. Ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας σκάλες:

 Σταματήστε ακριβώς πριν να φτάσετε στα σκαλοπάτια. Πείτε αν οδηγούν πάνω ή κάτω. Ελέγξετε αν άτομο με οπτική αναπηρία στέκεται στην ίδια πλευρά που είναι ο χειρολισθήρας (κουπαστή), αν δεν είναι αλλάξτε πλευρές. Προχωρήστε στα σκαλοπάτια και υποδείξετε στον επιβάτη με οπτική αναπηρία την κουπαστή ώστε να την κρατά με το ελεύθερό του χέρι. Ανεβείτε στο πρώτο σκαλοπάτι και ξεκινήστε όταν είσαστε και οι δύο έτοιμοι. Να προηγείστε ένα σκαλοπάτι. Σταματήστε όταν φτάσετε στην κορυφή της σκάλας. Πείτε στο σύντροφό σας ότι έχει ακόμη ένα σκαλοπάτι να ανέβει.


No comments:

Post a Comment